BLOG

Zo helpt een modern IT-landschap je om GMP-proof te zijn

Het blijft spannend: je IT moderniseren terwijl je huidige technologie volledig GMP-proof is. Daar is vaak veel tijd en moeite in gestoken en misschien wil je niet meer door dat hele proces. Maar ondertussen dreigen je systemen verouderd te raken – of zijn ze dat al. Wat nu? In de praktijk blijkt dat een vernieuwingsslag compliance juist gemakkelijker maakt. Daar gaat deze blog over.


Je weet zelf ongetwijfeld hoe streng de GMP-normen zijn: meetwaarden moeten ter plaatse ingevoerd worden en manipulatie van gegevens is streng verboden. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Daarom is het zaak om in beeld te hebben wie bij welke gegevens kan en hoe die worden genoteerd. Een spreadsheet is echt niet afdoende, hoeveel die methode ook nog wordt gebruikt. Valt je computer onverhoopt uit, zonder dat je het bestand hebt opgeslagen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een probleem.

Een hybride infrastructuur als basis

Het lastige in life sciences is dat het IT-landschap al snel versnipperd raakt. Elke afdeling of lab heeft zijn eigen apparatuur en gebruikers, die vaak zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer. Als ‘algemene’ IT-beheerder kom je daar niet snel tussen. Daardoor zie je ook niet welke hardware verouderd is of dreigt te worden. Een logische eerste stap van je vernieuwingsslag is dan ook het verbinden van die systemen in een hybride infrastructuur. Daardoor behoud je het overzicht, wordt beheer een stuk makkelijker én heb je een stevige basis voor het moderniseren van je IT. Zo kun je bijvoorbeeld al die losse spreadsheets vervangen door een gezamenlijke database, waarin je data altijd integer zijn en constant geback-upt worden.


Wanneer je aan de slag gaat met die vernieuwingsslag, moet je bovendien een goed beeld hebben van hoe data ingevoerd en opgeslagen worden, wie erbij kunnen en welke verbeteringsmogelijkheden er zijn. Daarmee bespaar je jezelf een hoop gedoe, bijvoorbeeld op gebied van data-integriteit. Een ander voordeel van een hybride IT-landschap is dat je het beheer kunt centraliseren. Daarmee bespaar je je laboranten en andere experts veel IT-werk waar ze waarschijnlijk niet op zitten te wachten.

Zorg voor compliance van je IT-beheer

Dat apparatuur voor life sciences GMP-proof moet zijn, is logisch. Ook de onderliggende IT-architectuur moet aan die regelgeving voldoen. Je hebt ongetwijfeld heel wat tests gedaan ter validatie, zelfs voor relatief simpele veranderingen als een Windows-update. Dit wordt een stuk gemakkelijker als je deze werkzaamheden uit laat voeren door iemand die zeer vertrouwd is met GMP-protocollen. Zo voorkom je slordigheden en onverhoopte compliance-problemen.


Tip: als je met een hybride IT-infrastructuur werkt of gaat werken, dan kun je het beheer gemakkelijker uitbesteden aan een gespecialiseerde derde partij. Dat kan zelfs op afstand; ideaal wanneer je hier zelf niet de juiste kennis voor in huis hebt.


KEMBIT heeft jarenlange ervaring in deze sector. We leren je graag kennen, om je meer te vertellen over hoe we je kunnen helpen met IT-modernisering en compliance. Download de whitepaper Orde en netheid in je IT-huishouding: zo beheers je in life science de risico’s van verouderde IT-systemen in een GMP-context.

Powered by KEMBIT

Dit kennisplatform is een initiatief van KEMBIT.

Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2

6363 BW Wijnandsrade

Bilthoven

Science park Bilthoven

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9-13

3721 MA Bilthoven

Geleen

Brightlands Chemelot 

Brighthouses G122-240 

Urmonderbaan 22 

(Gate 2) 6167 RD Geleen

Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus 41

5656 AE Eindhoven

© KEMBIT - 2023 |