BLOG

Zo zet je een toegankelijke en veilige digitale werkplek op voor de zorg

Ook in de zorg heeft (samen)werken op afstand een vlucht genomen. In coronatijd waren oplossingen nodig voor consulten op afstand of voor medewerkers die hun huis niet mochten verlaten. Digitalisering is omarmd en ook in de zorg zijn samenwerkingsoplossingen nu onmisbaar. Ze maken het werk gemakkelijker en verlichten administratieve taken. Maar om te voorkomen dat de IT-omgeving versnipperd raakt, is het belangrijk om de werkplek te centraliseren. In deze blog leggen we uit hoe je een moderne, snelle en veilige digitale werkplek inricht voor jouw zorginstelling.


In veel zorginstellingen, met name in ziekenhuizen, is sprake van een complex IT-landschap. Er worden veel verschillende applicaties gebruikt en er gaat gevoelige data rond. De opkomst van werken op afstand heeft de situatie nog complexer gemaakt: nu iedereen vanuit elke locatie kan (en wil) inloggen, raak je het overzicht gemakkelijk kwijt. Elke medewerker moet gewenste applicaties en data gemakkelijk en snel kunnen bereiken, waar hij of zij zich ook bevindt. Voor medewerkers die zorg op de locatie van de patiënt leveren, is dat zelfs een vereiste. Toch wil je voorkomen dat de veiligheid in het geding komt: de IT-omgeving moet beschermd worden en gevoelige patiëntgegevens mogen niet zomaar voor iedereen zichtbaar zijn.


Bij het opzetten van een snelle en veilige digitale werkplek is het niet genoeg om het IT-landschap van de laatste technologie te voorzien. Om te voorkomen dat zaken worden vergeten, moet je de bestaande situatie onder de loep nemen. Hoe is het gesteld met het huidige netwerk, de hardware en het security-beleid? Welke data moet beschermd worden? Met deze informatie kun je een degelijk werkplekmodel opstellen.


In de ideale situatie rol je een portaal uit dat gebruikt kan worden voor elk type werkplek. Een portaal dat je via Windows kunt benaderen, maar ook op een smart device, ongeacht waar de gebruiker werkt. Zo ontstaat een toegankelijke digitale werkplek, waarin de gebruiker centraal staat.

Met conditional access houd je de digitale werkplek veilig

Door de opkomst van remote werken is security verschoven van on-premise beveiliging naar ‘anytime, anywhere’. Daarnaast is vaak sprake van Bring Your Own Devices, zoals smartphones of tablets. Om hier controle over te krijgen, is conditional access de sleutel. Op basis van bepaalde regels wordt bepaald of de werkplek van de gebruiker veilig is of niet, bijvoorbeeld op basis van locatie, tijd of rechten. Zo kan patiëntdata bijvoorbeeld alleen benaderd worden met extra verificatie: alleen als je inlogt met tweefactor-authenticatie (2FA) kun je dossiers inzien. Log je in met gebruikersnaam en wachtwoord, dan heb je op de werkplek alleen toegang tot een standaard set applicaties.


Hoe de digitale werkplek er precies uitziet, is voor elke organisatie anders. Daarbij bestaat ook een wezenlijk verschil tussen de cure- en care-markt: bij cure is het applicatielandschap complex en is behoefte aan gemak en overzicht (voor efficiëntie). In care is meer behoefte aan mobielere werkplekken, omdat zorg vaak buiten de muren van de instelling plaatsvindt. Door applicaties vanuit een cloud-portaal aan te bieden, is er minder administratieve en functionele rompslomp. Dat verhoogt de effectiviteit: er komt meer ruimte vrij voor cliëntzorg. 


Om erachter te komen hoe je stapsgewijs de ideale digitale werkplek realiseert, kun je ons whitepaper ‘Gids voor de ideale digitale werkplek in de zorg’ downloaden.

Powered by KEMBIT

Dit kennisplatform is een initiatief van KEMBIT.

Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2

6363 BW Wijnandsrade

Bilthoven

Science park Bilthoven

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9-13

3721 MA Bilthoven

Geleen

Brightlands Chemelot 

Brighthouses G122-240 

Urmonderbaan 22 

(Gate 2) 6167 RD Geleen

Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus 41

5656 AE Eindhoven

© KEMBIT - 2023 |