NIEUWS

Keuzehulp: agile werken of toch een andere methode?

Ieder bedrijf is afhankelijk van IT en merkt dat wensen gaandeweg veranderen. IT-ontwikkelaars spelen hierop in door agile te werken, voor een grotere flexibiliteit. Toch is dat niet de beste methode voor íéder project. In deze miniblog vergelijken we een aantal methodes met elkaar.


De Stacey-matrix is een bekende manier om de juiste methode uit te kiezen. Aan het begin van je traject, vraag je jezelf af hoe helder je opdracht is. Is de opdracht chaotisch? Dan moet je níét starten, want dan krijg je alleen maar meer problemen. Je moet dan juist weer met elkaar om de tafel, om op één lijn te komen. Als dat goed gaat en de klus niet langer chaotisch is, zijn er drie opties: de opdracht is complex, troebel of helder. Anders dan je misschien zou denken, kun je in die laatste twee gevallen gewoon starten met je project.


Is de klus complex? Dan is agile de juiste methode, omdat die zorgt voor maximale afstemming tussen opdrachtgever en ontwikkelaar. Dit verklaart ook deels waarom software zo vaak agile wordt ontwikkeld: dat is een ingewikkeld traject, dat om veel overleg vraagt.


Let wel: complex is iets anders dan troebel. Dat laatste wil namelijk zeggen dat de scope van je werkzaamheden nog niet helemaal duidelijk zijn. Wat en/of hoe je de opdracht aan gaat pakken, wordt dan vaak gaandeweg vast- en bijgesteld. In het geval van een troebele klus, moet je kiezen voor Prince2. Het voordeel van deze methode is dat je voor tussendoelen kiest, waardoor voor beide partijen steeds duidelijker wordt wat er precies moet gebeuren.


Tot slot zijn er nog de heldere opdrachten, waarvoor de waterfall-methode het best is. Als duidelijk is wat je moet doen, hoef je geen tijd te verspillen aan onnodige meetings. Zo kan veel sneller toegewerkt worden naar het eindresultaat.


Weet je niet zeker of je klus nu helder, troebel of complex is, of zoek je hulp om een chaotisch project te structureren? Dan kun je altijd contact opnemen met de experts van KEMBIT.


Powered by KEMBIT

Dit kennisplatform is een initiatief van KEMBIT.

Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2

6363 BW Wijnandsrade

Bilthoven

Science park Bilthoven

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9-13

3721 MA Bilthoven

Geleen

Brightlands Chemelot 

Brighthouses G122-240 

Urmonderbaan 22 

(Gate 2) 6167 RD Geleen

Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus 41

5656 AE Eindhoven

© KEMBIT - 2023 |