BLOG

Help de mantelzorger verdwijnt!

De bevolking van Limburg krimpt en vergrijst nu al in hoog tempo, en dat wordt de komende jaren alleen maar erger. Branchemanager Zorg, Hans van Zwam, van adviesbureau Innervate, verwacht dan ook dat het mantelzorgers-potentieel op termijn ‘verdampt’, terwijl de zorgvraag alleen maar toeneemt. Samen met het snel stijgende tekort aan zorgprofessionals zit er in zijn ogen nog maar één ding op: digitaliseren. Want harder werken is niet de oplossing, maar slimmer werken wél.


Innervate deed onderzoek naar uitdagingen in de zorg, nu en in de toekomst. De uitkomsten werden onlangs gepresenteerd tijdens het eerste IT-Café voor de Zorg in kasteel Wijnandsrade. Er komt een vrij somber beeld uit naar voren voor met name Limburg:


  • Naar verwachting krimpt de totale bevolking met 3 procent tussen nu en 2050.
  • Het aandeel 75-plussers ligt nu nog op ongeveer 11 procent, in 2050 is dat 20 procent.
  • Er zijn momenteel tien tot vijftien personen in de leeftijdsgroep 50-75.
  • In 2050 zijn dat er minder dan vijf.


Hoe voorkom je dat de vijver leegraakt?

Dit laatste cijfer geeft aan dat de vijver met mantelzorgers snel leegraakt. Daar komt nog bij dat de beroepsbevolking in de komende dertig jaar slinkt. Positief is dat volgens het CBS het aantal mensen dat in de zorg werkt al jarenlang groeit omdat veel mensen graag betekenisvol werk willen doen.


Maar daar staat tegenover dat er ook veel verloop is doordat zorgmedewerkers met pensioen gaan, of eerder stoppen omdat het werk hen te zwaar is. Ook door toename van de administratieve last raken mensen overbelast, en vallen ze uit.


Dé manier om kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg op peil te houden, is digitaliseren. Slimme oplossingen kunnen de werkdruk van zorgpersoneel verlichten, werken arbeidsbesparend en helpen om de gezondheid van mensen te verbeteren. Om dat voor elkaar te krijgen, is het volgens Innervate belangrijk dat zorginstellingen samenwerken en van elkaar leren, want dat leidt eerder tot resultaat.

 

Meer weten over hoe je op een mensgerichte manier voordeel haalt uit technologie? Neem dan contact met ons op.

Powered by KEMBIT

Dit kennisplatform is een initiatief van KEMBIT.

Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2

6363 BW Wijnandsrade

Bilthoven

Science park Bilthoven

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9-13

3721 MA Bilthoven

Geleen

Brightlands Chemelot 

Brighthouses G122-240 

Urmonderbaan 22 

(Gate 2) 6167 RD Geleen

Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus 41

5656 AE Eindhoven

© KEMBIT - 2023 |