BLOG

Dankzij Azure innoveren binnen je zorginstelling

Om de week – indien niet vaker – is er wel een nieuwsbericht over een innovatie in de gezondheidszorg. Slimmer werk is in deze sector geen luxe, want het budget staat altijd onder druk en het is moeilijk om personeel te vinden. In veel zorginstellingen wordt al jaren vertrouwd op Microsoft-oplossingen en dat biedt uitkomst. Een transitie naar een cloudplatform, is namelijk een logische volgende stap. Daarmee verander je IT van een kostenpost in een enabler.


Ook jouw zorginstelling kan innoveren, dankzij Azure. Dit is het cloudplatform van Microsoft dat je op verschillende manieren kan helpen. Veel zorgorganisaties werken al met oplossingen van deze fabrikant, en hanteren beleidsuitgangspunten als ‘cloud, tenzij…’ en ‘Microsoft tenzij…’. Teams en Office 365 bijvoorbeeld zijn vaak al in gebruik, en dat brengt Azure veel dichterbij, net als de voordelen van dat platform.

Gebruik alleen de resources die je nodig hebt

Azure biedt een breed scala aan tools en diensten die je direct kunt afnemen. Dankzij deze tools en diensten kun je oplossingen ontwikkelen, implementeren en beheren. Voorbeelden zijn onder meer data-analyse- en machine-learning-oplossingen, die je kunt inzetten om meer inzicht te krijgen in patiënt- en cliëntbehoeften, om zo hun zorgervaring te verbeteren.


Denk bovendien aan de inzet van collaboration- en securitytools om de samenwerking en de veiligheid hiervan tussen zorgprofessionals te verbeteren. Tot slot: door gebruik te maken van ontwikkeltools voor mobiele apps, kunnen zorgmedewerkers en patiënten eenvoudiger toegang krijgen tot hun informatie.


Let wel: dit zijn slechts enkele voorbeelden. De mogelijkheden van een cloudplatform zijn namelijk enorm. Al met al biedt zo’n platform meer flexibiliteit dan traditionele IT-oplossingen, omdat het zorginstellingen in staat stelt om hun infrastructuur aan te passen aan hun specifieke behoeften. Zo kun je de geschiktste cloudoplossingen kiezen om de beste resultaten te behalen.

Van investeringen naar operationele kosten

De overgang van investeringen (Capex) naar operationele kosten (Opex) is iets waar steeds meer organisaties naar op zoek zijn, binnen en buiten de zorg. Hoewel de cloudkosten niet altijd even voorspelbaar zijn (hier komen we straks op terug), pakt pay per use immers vaak een stuk voordeliger uit. 


Budgettair is Azure hierdoor een slimme keuze. Je klikt gewoon aan wat je nodig hebt en betaalt per gebruik. Het systeem zet bovendien automatisch de benodigde resources aan en uit, uiteraard binnen de marges die je zelf instelt. Bij normaal gebruik zijn deze uitgaven bovendien behoorlijk voorspelbaar. Hierdoor hoef je niet langer vooraf te investeren.

Waar moet je op letten?

Er zijn natuurlijk wel aandachtspunten. Allereerst moet je natuurlijk weten waar je data staan en ervan verzekerd zijn dat ze AVG-proof worden bewaard en gebruikt. Wanneer je kiest voor een Nederlandse dienstverlener, kan die erop toezien dat je gegevens bewaard worden in een datacenter in Europa. Zo voorkom je dat ze zomaar worden doorgesluisd aan Amerika of een ander continent.


Je moet zo’n transitie stevig voorbereiden, onder meer om te voorkomen dat je systemen er tijdelijk uitliggen. Het is raadzaam om dan voor een partner te kiezen die ruime ervaring heeft met dit traject en weet waar je op moet letten. Het inrichten van een cloudplatform is sowieso vakwerk, waarvoor vaak hulp van een dienstverlener wordt ingeschakeld. Die besteedt onder meer speciale aandacht aan:

  • snelle provisioning,
  • een plan om de cloudkosten beheersbaar te houden,
  • consistentie, 
  • versiebeheer,
  • herbruikbaarheid,
  • schaalbaarheid.

Bereid je transitie goed voor

Een cloudplatform biedt zoals gezegd veel mogelijkheden, maar daardoor is het ook gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Een partner ondersteund idealiter je organisatie om vertrouwd te raken met deze oplossing, zodat de transitie zo gemakkelijk mogelijk verloopt. Dan kun je zo snel mogelijk de vruchten daarvan plukken.


Behalve de eerder genoemde innovaties, biedt Azure bovendien de mogelijkheid om Infrastructure as a Code in te zetten voor het beheer van het cloudplatform. Dit vraagt om specialistische kennis en ervaring, waar je de juiste partner voor moet aantrekken. Daar staat tegenover dat de time-to-market van een oplossing hierdoor wordt verkort en de algehele beheerervaring verbeterd.


Wil je goed voorbereid de transitie maken naar Azure en wil je dit cloudplatform efficiënt en effectief beheren? KEMBIT is Microsoft-partner en is gespecialiseerd in IT voor de care- en cure-sectoren. Onze ervaren consultants helpen je om je Azure-strategie te verwezenlijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Powered by KEMBIT

Dit kennisplatform is een initiatief van KEMBIT.

Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2

6363 BW Wijnandsrade

Bilthoven

Science park Bilthoven

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9-13

3721 MA Bilthoven

Geleen

Brightlands Chemelot 

Brighthouses G122-240 

Urmonderbaan 22 

(Gate 2) 6167 RD Geleen

Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus 41

5656 AE Eindhoven

© KEMBIT - 2023 |