BLOG

Aan de slag met slimme technologie: je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden

Digitaliseren en slimmer werken kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van uitdagingen in de zorg, zoals het groeiend tekort aan zorgprofessionals en de alsmaar toenemende zorgvraag en administratiedruk. Maar vaak weten organisaties niet wat er allemaal mogelijk is om het leven van medewerkers makkelijker te maken, of waar ze moeten beginnen. Het is dan goed te weten dat je niet alleen staat.


Zoals je in Limburg initiatieven hebt zoals Samenkracht voor wmo-ondersteuning van jongeren, heb je ook initiatieven als Brightlands en Health RI die gericht zijn op het gebruik van data en AI. De insteek daarvan is om zorgmedewerkers te ontlasten en de kwaliteit van zorg te verbeteren.


  • Brightlands Smart Services Campus in Heerlen is een community van ondernemers, onderzoekers en studenten die samen nieuwe, slimme digitale diensten ontwikkelen, onder meer om de gezondheid van mensen te verbeteren. Een voorbeeld is een app voor mensen met een chronische darmontsteking. Patiënten kunnen met hun smartphone of tablet zelf controles uitvoeren, communiceren met hun huisarts en tips krijgen over voeding, leefstijl en medicijnen. Alleen als het echt nodig is volgt een fysiek bezoek aan de arts.


  • Health RI streeft ook naar betere gezondheid voor burgers en patiënten, door hergebruik van gezondheidsdata. Die gegevens worden toegankelijk gemaakt voor onderzoekers, burgers en zorgverleners. Data worden gedeeld en geanalyseerd zonder gevoelige gegevens bloot te geven, dus in lijn met privacywetgeving. Dat biedt onder meer mogelijkheden om beter te voorspellen welke behandelmethode of welk medicijn voor een patiënt het meeste effect gaat hebben.


Een derde initiatief dat nog het vermelden waard is: Z-cert. Dat is een kenniscentrum voor de zorg waar je je bij kunt aansluiten om gezamenlijk uitdagingen rondom ransomware, phishing en datalekken aan te pakken.


Want of je nu al datagedreven werkt of niet, bescherming van zorgdata kan altijd beter. De zorg is immers nog altijd de populairste sector onder hackers. Daarnaast geldt voor veel zorginstellingen dat ze komend jaar al moeten voldoen aan NIS2, een Europese richtlijn die beoogt de cyberweerbaarheid van essentiële organisaties te verbeteren.


Meer weten over wat je kunt doen om efficiënter te werken? Neem dan contact met ons op.

Powered by KEMBIT

Dit kennisplatform is een initiatief van KEMBIT.

Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2

6363 BW Wijnandsrade

Bilthoven

Science park Bilthoven

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9-13

3721 MA Bilthoven

Geleen

Brightlands Chemelot 

Brighthouses G122-240 

Urmonderbaan 22 

(Gate 2) 6167 RD Geleen

Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

High Tech Campus 41

5656 AE Eindhoven

© KEMBIT - 2023 |